Spojujeme české školky a školy s ukrajinskými dětmi a studenty

(Praha, 4. 3. 2022) ScioŠkoly ve spolupráci s IT společností Ximilar pomáhají najít dětem ukrajinských uprchlíků školu v Česku a společně spouští stránky Shkola.cz. Scio již nabízí místa ve vlastních školách a koordinuje další.

Vznikl web Shkola.cz na kterém ukrajinští rodiče najdou školy, které jsou připraveny přijmout jejich děti a poskytnout jim potřebnou podporu. Další se mohou zapojit přes tento formulář (https://1url.cz/RKnbp).

„ScioŠkoly již týden nabízí uprchlíkům vzdělávání. Samozřejmě zcela zdarma. Ne všechny školy mají zkušenosti nebo podmínky pro přijímání dětí s odlišným mateřským jazykem. Proto jsme vytvořili tento web, který usnadní propojení zájemců o vzdělávání se školami, které mají buď potřebné zkušenosti nebo touhu pomoci. Přístupný je každé škole, která se chce aktivně zapojit,“ říká Jiří Hokeš, ředitel pražské ScioŠkoly Chodov. Právě z Prahy a Jihlavy už přišlo několik poptávek a první děti nastoupí zhruba do týdne.

Cílem iniciativy je nabídnout okamžitou pomoc rodinám uprchlíků a umožnit dětem ihned se zapojit do kolektivů. Zároveň je tak iniciativa určena především pro rodiče a děti, kteří nepředpokládají, že by bylo možné se v blízké době vrátit. Scio v roli koordinátora pomáhá rodinám v komunikaci se školami, které zpravidla nerozumí ukrajinsky. „Z naší zkušenosti je pro Ukrajince často obtížné zorientovat se v českém vzdělávacím systému a domluvit se ve školách. Proto jsme zřídili telefonní linku +420 234 705 539, na které naši koordinátoři pomohou ukrajinsky mluvícím rodičům s komunikací se školou,“ doplňuje Jon Šotola z vedení ScioŠkol.

Děti budou podle Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy zařazeny do spádových škol, ty však často nejsou na nápor připravené a nemají zkušenost se zapojováním dětí, které nemluví česky. Web Shkola.cz tento problém řeší a na jednom místě shromažďuje nabídku škol, které jsou na tyto děti připravené.

Bohuslav Bohuněk, Scio

Společnost Scio, kterou v roce 1995 založil pedagog a vizionář Ondřej Šteffl, přináší inovace do vzdělávání v České republice. Kromě známého testu Obecných studijních předpokladů vytváří Scio i další profesionální testy, které využívají desítky českých a slovenských vysokých škol při přijímacím řízení. Scio se zabývá také vzdělávacími projekty pro školy, rodiče a děti. Je mj. partnerem platformy pro prevenci šikany Nenech to být a prostřednictvím portálu svetgramotnosti.cz pomáhá školám rozvíjet čtenářskou a matematickou gramotnost. Společnost provozuje vlastní síť tzv. ScioŠkol – čtrnáct základních, dvě střední školu a dvě tzv. Expediční.