ScioŠkoly podporují stávku za klima

(Praha, 20. 09. 2021) Žáci ScioŠkol se tento pátek připojí k symbolickému protestu proti zhoršující se klimatické situaci, která stále více ohrožuje budoucnost života na Zemi.

Základním východiskem ScioŠkol je, že připravují děti na budoucnost. Vzhledem k tomu, že pro naši budoucnost představují jedno z největších rizik klimatické změny, podporují ScioŠkoly mezinárodního hnutí Fridays for Future a jejich klimatickou stávku vyhlášenou na tento pátek 24. září 2021.

O způsobu zapojení se rozhodují žáci a studenti každé z patnácti ScioŠkol v celé republice sami. „U nás na Střední ScioŠkole se shromáždění složené ze studentů a průvodců konsensem shodlo, že krom veřejné podpory stávky, podpoří v účasti studenty i prakticky. Studentům, kteří se stávky zúčastní, bude jejich nepřítomnost ve škole evidována jako „jiné plnění docházky“, namísto absence,“ říká Viktor René Schilke student střední ScioŠkoly na Pražském Žižkově.

Jedním z cílů ScioŠkol je naučit děti a studenty „být tvůrci budoucnosti“. „Klimatická stávka je ideální příležitost k diskuzi s dětmi a studenty o budoucnosti a možnost rozvíjet související ScioKompence. Víme, že se do podobných aktivit zapojují školy individuálně, nicméně tentokrát nám přišlo přínosné komunikovat naše zapojení společně za všechny školy,“ dodává Jan Táborský z Rady ScioŠkol.

Cílem stávky je upozornit na téma klimatické krize, která ohrožuje celý svět a projevuje se mimo jiné rostoucí průměrnou teplotou, výrazně častějšími extrémními jevy počasí a prohlubuje nerovnosti ve světě. Odborníci (mj. ti z Mezivládního panelu pro klima při OSN) varují před oteplením o více než 1,5 °C, po kterém budou změny klimatu nevratné a téměř nezastavitelné. Stávka proběhne v pátek 24. září, symbolicky za minutu dvanáct. Konkrétní podobu zapojení do stávky si pak každá škola volí sama.

Bohuslav Bohuněk, Scio

Společnost Scio, kterou založil pedagog a vizionář Ondřej Šteffl, již 25 let přináší inovace do vzdělávání v České republice. Kromě známého testu Obecných studijních předpokladů vytváří Scio i další profesionální testy, které využívají desítky českých a slovenských vysokých škol při přijímacím řízení. Scio se zabývá také vzdělávacími projekty pro školy, rodiče a děti. Je mj. partnerem platformy pro prevenci šikany Nenech to být. Prostřednictvím portálu svetgramotnosti.cz Scio již 10 let pomáhá školám rozvíjet čtenářskou a matematickou gramotnost. Společnost také provozuje vlastní síť tzv. ScioŠkol – dvanáct základních, jednu střední školu a dvě tzv. Expediční.

14. 2. 2022