ScioŠkoly expandují na jih Čech a díky internetu i za hranice

(Praha / České Budějovice, 1. 9. 2020) V Českých Budějovicích dnes otvírá první ScioŠkola v Jihočeském kraji. Místo do školních lavic pak na svou první expedici vyráží z Masarykova nádraží v Praze žáci Expediční ScioŠkoly.

Poté, co se společnosti Scio podařilo přesunout národní srovnávací zkoušky i výuku v jedenácti ScioŠkolách do virtuálního prostoru, spouští 1. září hned dva nové projekty. Zatímco v Českých Budějovicích otvírá první ScioŠkola v Jihočeském kraji, druhý z projektů – Expediční ScioŠkola – je inspirovaný právě vynuceným přechodem na distanční výuku během karantény.

Žáci českobudějovické ScioŠkoly zahájili nový školník rok se svými průvodci v prostorách Střední školy obchodní, na adrese Kněžskodvorská 33A. „Celé léto jsme při přípravách prostor mysleli hlavně na to, aby se tu děti cítily bezpečně a spokojeně. Právě takové prostředí podporuje dětskou kreativitu, aktivitu a chuť učit se. Nově vznikající prostory jsme se zároveň snažili přizpůsobit tomu, že děti jsou plné energie a rády se pohybují,“ popisuje přípravy na nový školní rok zástupce ředitele Jiří Krejčí. Spolu s dalšími deseti základními, jednou střední a jednou expediční se českobudějovická škola stala třináctou ScioŠkolou v České republice, a rozšířila tak síť inovativních škol, které si kladou za cíl připravit děti na život v rychle se měnícím světě.

Právě nová Expediční ScioŠkola pak školní rok zahájila velmi netradičně – místo do školních lavic žáci první školní den zamířili na Masarykovo nádraží v Praze a společně vyrazili vlakem směr Mělník na první společný několikadenní vzdělávací výlet. Po něm bude následovat třítýdenní výuka z domova, a to až do další expedice. Do klasické školní budovy kvůli výuce děti nezamíří. Expediční Scioškola je určena pro žáky 4. až 9. tříd. Zatímco výuka z domova bude probíhat prostřednictvím online nástrojů a videohovorů, a to ve spolupráci s průvodci ScioŠkol i rodiči, každoměsíční expedice představuje offline výuku vždy v nějakém zajímavém prostředí. Celé pojetí Expediční ScioŠkoly tak umožňuje do výuky zapojit žáky z celé republiky, a dokonce i ze zahraničí.

Bohuslav Bohuněk

Společnost Scio, kterou založil pedagog a vizionář Ondřej Šteffl, již 25 let přináší inovace do vzdělávání v České republice. Kromě známého testu Obecných studijních předpokladů vytváří Scio i další profesionální testy, které využívají desítky českých a slovenských vysokých škol při přijímacím řízení. Scio se zabývá vzdělávacími projekty pro školy, rodiče a děti. Je mj. partnerem platformy pro prevenci šikany Nenech to být. Prostřednictvím portálu svetgramotnosti.cz Scio již 10 let pomáhá školám rozvíjet čtenářskou a matematickou gramotnost svých žáků. Společnost také provozuje vlastní síť ScioŠkol – jedenáct základních, jednu střední a jednu Expediční ScioŠkolu.

8. 1. 2021